SOLUTIE. Depozitele in valuta, la banci sau „la saltea”, va feresc, macar partial, de pierderile cauzate de inflatie Pe minus. Cu doua-trei exceptii, majoritatea depunerilor in lei la banci ies in pierdere Arpad Dobre Bancile se-ntreceau anul trecut in superoferte cu dobanzi la depozite, dar castigurile au fost „topite” de comisioane, impozit si, mai ales, inflatie. Practic, in cele mai multe cazuri, bancile ofereau dobanzi de circa 6,5% pe an la depozite, in conditiile unei inflatii de aproape 6,6% in 2007 (deci dobanzi negative). Daca mai scadem si comisioanele bancare, si impozitul pe castigul din dobanzi, avem de-a face cu dobanzi real negative. Intre timp, Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8% pe an (o masura similara fiind asteptata si in februarie), invitand bancile sa dea dobanzi mai bune pentru economiile populatiei. Bancherii nu se „arunca”, deocamdata, sustinand ca rata inflatiei in primul trimestru ar putea fi de 7%, iar ca sa avem o dobanda real pozitiva, castigurile oferite de banci pentru economiile populatiei ar trebui sa fie de 9-10% pe an. Astfel de dobanzi la depozite in urmatoarele luni sunt excluse, deci depunerea banilor la majoritatea bancilor este mai mult pentru siguranta decat pentru castig.
Printre putinele banci care ofera dobanzi peste inflatie se numara BCR, unde economiile populatiei beneficiaza de un castig de 7,65% pe an, in functie de suma depusa. Astfel, la un depozit de 5.100 de lei, de exemplu, castigul brut este de peste 390 de lei dupa un an. La BRD, pentru aceeasi suma, la scadenta veti primi 320 de lei brut, iar de la Raiffeisen Bank, circa 332 de lei brut.
Cele mai mari castiguri se pot obtine, evident, din tranzactiile imobiliare, dar cine are doar 5.000 de lei poate incerca si alte variante. Printre acestea s-ar putea numara investirea banilor in aur (in urma cu un an costa 52 de lei/gram, iar acum circa 72 de lei/gram, in crestere cu aproape 40%) sau in actiuni la bursa (anul trecut s-a inregistrat o crestere medie de circa 52%).